Suyun 110 dereceye kadar ısıtılan suyun basınç altında tutularak buhar haline dönüşmesi engellenerek kullanılır. Çalışma ve güvenlik sistemleri sıcak su kazanlarına benzer, ancak basıncın devamlılığını sağlayacak ek güvenlik önlemleri bulunmaktadır. Tüm kızgın sıcak suyun depolanıp kullanılmasına yarayan kazanlara kızgın su kazanları denir.
Kızgın su kazanları periyodik kontrol, Enerji tasarruflu ve zararlı maddesi çok az olan bir ısı hazırlama ile yüksek işletme güvenirliği ile ünitelerin uzun bir süre kullanabilir durumda olmaları büyük apartmanların ısıtma merkezlerinden istenen en önemli taleplerdir. Bunun için yetkin bir danışmanlık, kapsamlı bir hizmet sunumu ve özellikleri ile ekonomik ve geleceği güvenli bir ısı üretimi sunan ısı üreticileri gereklidir.
Çalışma Prensibi
Yüksek basınç altında sıcak su üretiminde kullanılacak olan bu kazanların alev geri dönüşlü yanma prensibi uygulanmaktadır. Bu metoda ilk çekişte tam yanmayan yakıt partikülleri tekrar alev üzerine dönerek ikincil bir yanmaya tabi tutulur ve böylece tam yanma sağlanır.
Tam yanma yüksek randıman ve düşük baca gazı emisyonu avantajı sağlar. Duman boruları üzerinde bulunan özel türbülatör de buna yardımcı olur. Kazan üzerindeki armatürler, kazanın yüksek basınçta emniyetli bir şekilde çalışmasını sağlar. Yüksek basınç ve alçak basınç prezostadları ile fark basınç prezostadı emniyetli çalışmanın vazgeçilmez birer unsurlarıdır.
Kızgın Su Kazanları İle İlgili Periyodik Kontrol Yönetmeliği
Yönetmelikte, kişilerin, evcil hayvanların ve eşyaların güvenliğini sağlamak üzere seri olarak üretilen, basit basınçlı kapların uyması gereken asgari şartların belirlenmesi, sınıflandırılması, tasarımı, imali, montajı, dağıtımı, piyasaya arzı, hizmete sunulması, kullanımı, muayene ve belgelendirme işlemleri ile ilgili usul ve esasları belirlemektir.
Femko, bünyesindeki basınçlı kapların periyodik kontrolleri kapsamında test ve muayenelerini yapan kişilerin bağımsızlık, tarafsızlık ve güvenirlilik açısından muayene ettikleri ekipmanın tasarımcısı, tedarikçisi, montajcısı, satıcısı, sahibi, kullanıcısı, bakımcısı veya bu kesimlerin yetkili temsilcisi olmamasına ve muayeneyi yapan kuruluşların akredite olmasına dikkat ediniz.
İş Ekipmanlarıyla ilgili olarak; Yıllık yapılması gereken fenni muayene, test ve kontroller kapsamında, işletmelerde bulunan ekipman ve tesisatların ilgili Yönetmelik ve standartlar çerçevesinde ölçüm, denetim ve periyodik muayene işlemleri için hizmetler sunan Femko, Türkak tarafından akredite edilmiş bir A tipi muayene kuruluşudur. Akreditasyon kapsamlarına detaylı olarak Türk Akreditasyon kurumunun sitesinden erişilebilmektedir. Denetim faaliyetlerini yürüten tüm personeller periyodik kontrolerl alanında almış oldukları eğitim sertifikası ve Bakanlığın veri tabanına kayıtlı ekipnet numarası dahilinde faaliyetlerini yürütmekte ve firmalara sunulan rapor formları üzerinde bu bilgiler detaylı olarak yer almaktadır.