Elektrik panosu bir binadaki en önemli unsurlardan biridir. Bütün elektrik tesisatının hattının testinin ve kontrolünün sağlandığı noktadır. Elektrik panosu içerisinde bulunan sayaçları, kontaktörleri, röleleri ve sigortaları barındıran kabindir.
Elektrik panosunun periyodik kontrolünün yapılması güvenlik açısından çok önemlidir. Pano ölçümlerinde çeşitli kontroller bulunmaktadır. Pano kapak kontrolü, fiziksel dayanım kontrolü, izolasyon kontrolü gibi pano kontrolleri bulunmaktadır.
Pano Tip Testi
Elektrik pano imalatçıları tarafından çok önemli olan kalite belgelerinden bir tip test sertifikasıdır. Bazı panolar da 4000 A elektrik akımı geçtiğinde pano ısınır. Isınan panoya elektrik motoru takılır ki pano soğusun diye. Pano tip sertifikalı panolarda ise elektrik motoruna gerek kalmaz çünkü bu panolar ısınmaz. Pano tip sertifikası alabilmek için ürününüz yurt dışına yollanarak bazı testlerden geçirilir. Eğer testlere dayanıklı ise Pano tip sertifikası alır.
Elektrik Panosu İle İlgili Periyodik Kontrol Yönetmeliği
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yayınladığı 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na dayanarak çıkarılan İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’ne göre, ilgili diğer yönetmeliklerde ve standartlarda aksi bir süre belirtilmemiş ise, yılda en az 1 (bir) kez elektrik panolarının muayenesinin yaptırılması gerekmektedir.
Elektrik Pano Ölçümü Periyodik Kontrol
Elektrik mühendisleri ve yetkili uzmanları tarafından yapılan elektrik panosu muayene sonuçları için bir rapor düzenlenmekte ve işletmelere bu rapor sunulmaktadır. İşletmelerin yaptıracakları bazı sigorta işlemlerinde, sigorta şirketleri tarafından bu muayene raporları aranmaktadır.
İş Ekipmanlarıyla ilgili olarak; Yıllık yapılması gereken fenni muayene, test ve kontroller kapsamında, işletmelerde bulunan ekipman ve tesisatların ilgili Yönetmelik ve standartlar çerçevesinde ölçüm, denetim ve periyodik muayene işlemleri için hizmetler sunan Femko, Türkak tarafından akredite edilmiş bir A tipi muayene kuruluşudur. Akreditasyon kapsamlarına detaylı olarak Türk Akreditasyon kurumunun sitesinden erişilebilmektedir. Denetim faaliyetlerini yürüten tüm personeller periyodik kontrolerl alanında almış oldukları eğitim sertifikası ve Bakanlığın veri tabanına kayıtlı ekipnet numarası dahilinde faaliyetlerini yürütmekte ve firmalara sunulan rapor formları üzerinde bu bilgiler detaylı olarak yer almaktadır.