İşletmelerde proseslere gerekli buharı elde etmek için kullanılan, küçük su ve yüksek buhar hacmine sahip, yüksek kalitede buhar üreten cihazlara buhar kazanları denir.
Buhar Kazanları Periyodik Kontrol, İçinde herhangi bir sıvı kaynatılarak buhar elde edilen aygıtlara buhar kazanı denir;bu ad daha çok, sudan buhar elde etmeye yarayan aygıtlar için kullanılır.
Yakıt Türleri
- Sıvı
- Katı
- Gaz
Buhar Kazanları Kullanım Alanları
Modern tesislerde buhar kazanı, sıvı-gaz yakıtların kullanıma geçmesi ile bir çok işletme için ekonomik ve hızlı enerji kaynağı olarak büyük bir nimet olmuştur, sonuç olarak büyük buhar sarfiyatı olan ve ani buhar çekimi fazla olan tesislerde buhar kazanı kullanılmaktadır. Aşağıda kullanım alanları ile ilgili yerler sırası ile belirtilmiştir.
- Buhar türbinleri
- Buharlı ısıtma sistemleri
- Kimyasal prosesler
- Gıda endüstrisinde
- Gübre endüstrisi
- Kauçuk ürünlerinin vulkanizasyonu
- Sterilizasyon amacı ile ilaç endüstrisinde
- İnşaat malzemeleri endüstrisi
- Kâğıt endüstrisi
- Rafineriler
- Ahşap işlenmesi
Buhar Kazanları İle İlgili Periyodik Kontrol Yönetmeliği
Bu Yönetmeliğin amacı, kişilerin, evcil hayvanların ve eşyaların güvenliğini sağlamak üzere seri olarak üretilen, basit basınçlı kapların uyması gereken asgari şartların belirlenmesi, sınıflandırılması, tasarımı, imali, montajı, dağıtımı, piyasaya arzı, hizmete sunulması, kullanımı, muayene ve belgelendirme işlemleri ile ilgili usul ve esasları belirlemektir.
Yakma amacı dışında kullanılan ve iç basıncı 0,5 bar’dan daha yüksek olan ancak azami çalışma basıncı 30 bar’ı geçmeyen, içine hava veya azot gazı konulmak üzere seri olarak üretilen ve ateşe maruz kalmayan, kaynaklı basit basınçlı kapları kapsar.
Periyodik Test ve Kontrolleri
Femko, işletmelerde iş sağlığı ve iş güvenliği yönünden, basınçlı kapların emniyet ekipmanları ile birlikte güvenli bir şekilde kullanılması için, bu kapların periyodik olarak test ve kontrol edilmesi gerekmektedir. Basınçlı kapların test ve kontrol edilmesinde genel olarak; korozyon, sızdırmazlık, kalınlık, aşınma, çatlak, çizik, deformasyon, kalınlık, bağlantı kontrolü, sıcaklık, basınç, temizlik, fonksiyon, cihazların kalibrasyon durumu gibi kriterlerin kontrol edilmesi gerekmektedir.
İş Ekipmanlarıyla ilgili olarak; Yıllık yapılması gereken fenni muayene, test ve kontroller kapsamında, işletmelerde bulunan ekipman ve tesisatların ilgili Yönetmelik ve standartlar çerçevesinde ölçüm, denetim ve periyodik muayene işlemleri için hizmetler sunan Femko, Türkak tarafından akredite edilmiş bir A tipi muayene kuruluşudur. Akreditasyon kapsamlarına detaylı olarak Türk Akreditasyon kurumunun sitesinden erişilebilmektedir. Denetim faaliyetlerini yürüten tüm personeller periyodik kontrolerl alanında almış oldukları eğitim sertifikası ve Bakanlığın veri tabanına kayıtlı ekipnet numarası dahilinde faaliyetlerini yürütmekte ve firmalara sunulan rapor formları üzerinde bu bilgiler detaylı olarak yer almaktadır.