ISO 9001:2015, standardın yeni versiyonunu, kuruluşların sürdürülebilir gelişmeye yönelik çalışmalarının temel öğelerinden biri olarak konumlandırır ve genel anlamda performansı artırıcı bir araç olarak sunar.
Kalite yönetiminde risk tabanlı yaklaşıma geçiş sürecinin aşamalarından biri olarak, dahili ve harici paydaşlara daha fazla odaklanılmasını teşvik eder. Kuruluşlarda stratejik bir karar olarak, Kalite Yönetim Sistemi’nin (QMS) hayata geçirilmesinin önemini vurgular.
Size, mevcut ISO 9001:2008 belgelendirmesinden ISO 9001:2015’in gerekliliklerini sağlamaya geçiş aşamalarında destek sağlayacak çeşitli çözümler sunuyoruz.
ISO 9001:2015’in başlıca değişiklikleri
İsim değişikliğinin ve QMS aktivitelerinin yeninden konumlandırılmasının yanında, yeni önemli gereklilikler getirilmiştir.
Kuruluşun bağlamı
Kuruluşun bağlamının göz önünde bulundurulması, bundan sonra QMS tasarımı ve uygulanması süreci açısından bir faktör olmalıdır.
Riskler ve fırsatlar
QMS’nin planlanması ve uygulanmasının temel öğelerinden bir olarak tanımlanan yeni gereklilik; QMS’nin performansını ve işleyişini potansiyel olarak etkileyebilecek olan risklerin, fırsatların ve bunlara karşılık gelen ‘orantılı’ eylemlerin belirlenmesidir.
Liderlik
Üst yönetim, artık sadece QMS’nin yönetiminden sorumlu olmak yerine, esas olarak ‘liderlik’ odaklı yaklaşım ile kuruluşun QMS’sine doğrudan katılım gösterecektir.
Dokümante edilmiş bilgi
ISO 9001:2008’deki ‘dokümante edilmiş süreç’ ve ‘kayıt’ kavramları ISO 9001:2015’te ‘dokümante edilmiş bilgi’ olarak değiştirilmiştir. Bu, kurum tarafından muhafaza edilmesi gereken kontrollü bilgi olarak tanımlanmıştır. Her kuruluş kontrol ve muhafaza edilmesi gereken Kalite Yönetim Sistemi dokümantasyonu türü ve seviyesini kendisi belirler.
Diğer QMS gereklilikleri
Kalite Yönetim Sistemleri ile ilgili başka değişiklikler de yapılmıştır:
- Kalite Yönetimi Sistemi’nin planlanması, uygulanması ve geliştirilmesi ile ilgili süreç yaklaşımı konusunda kuruluşlara özel gereklilikler getirilmiştir.
- QMS’nin kalite performansını etkileyecek işler yapan çalışanların bilgi ve beceri gerekliliklerinin belirlenmesi
- Üretilen ürün ve hizmetlerde uygunluğun sağlanması için gereken bilginin belirlenmesi ve yönetilmesi
- Her tür dış tedarikçi için kontrol türü ve kapsamının risk tabanlı yaklaşım ile saptanması
Yapı ve terminoloji
ISO 9001:2015 Ek SL’de tanımlanan madde yapısı, bundan sonraki tüm yeni ve revize edilmiş ISO Standartları’nın gerektirdiği çerçeve olarak benimsenmiştir. Bunun amacı, ISO 9001’in son versiyonunun diğer yönetim sistemleri standartları ile uyumlu olmasını sağlamaktır.
Ek SL’deki yapının kullanılması ile hedeflenen, QMS gerekliliklerinin, kuruluşların QMS birimlerine basit bir şablon önermesinden ziyade, daha tutarlı ve akılcı bir yaklaşım getirmesidir.
ISO 9001 onaylı QMS sahibi kuruluşların, mevcut Kalite Yönetim Sistemleri’nin prosedür ve doküman yapılarını veya kullandıkları terminolojiyi ISO 9001:2015’te ifade edildiği şekilde değiştirmeleri için bir gereklilik bulunmadığının bilinmesi önemlidir.
ISO 9001:2008’den geçiş
ISO 9001:2008 belgeli kuruluşlara standardın yeni versiyonuna geçiş için, ISO 9001:2015’in yayınlanmasından itibaren üç yıl süre tanınmıştır. Mevcut yayınlanma takvimine göre, bu geçiş dönemi 2018 yılının Eylül ayında sona erecektir.
Geçiş hakkında daha detaylı bilgiye “IAF ID 9:2015 Transition Planning Guidance for ISO 9001:2015” adlı dokümandan ulaşılabilirsiniz.
http://www.iaf.nu/upFiles/IAFID9Transition9001PublicationVersion.pdf
FEMKO
Femko Uluslararası Teknik Kontrol Eğitim Belgelendirme Ltd. Şti. faaliyetlerine 2014 yılında kuruluşu ile başlamıştır. Femko muayene, gözetim, test ve belgelendirme alanında profesyonel ve yenilikçi hizmetler sunmayı hedefleyerek bu yola çıkmıştır. Alanında tecrübeli mühendis ve personel kadrosuyla sürekli büyüyen ve gelişen bir kuruluştur.
Femko ilgili alanlarda Türkak akreditasyonu ile yürütmüş olduğu tüm faaliyetleri için, gerek A-Tipi Muayene Kuruluşu yetkisi, gerek Onaylanmış Kuruluş yetkisi, gerekse Akredite Test Laboratuvarı hizmetleriyle Uluslararası arenada çalışmalarını hızla devam ettirmekte ve markalaşma yolunda ilerlemektedir.
FEMKO: Diğer Yazıları