TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda Bakanlığımızın 2018 Bütçesinin sunumunu gerçekleştiren Sarıeroğlu, iş sağlığı ve güvenliği konularında farkındalığın artırılması amacıyla çok kapsamlı çalışma gerçekleştirdiklerini belirtti. İl ve sektör bazlı risk odaklı veriler ile mevzuat çerçevesinde inceleme, değerlendirme, araştırma yetkisini kullanarak iş yeri ziyaretleri yapacaklarını anlatan Bakan Sarıeroğlu, iş kazaları ve meslek hastalıklarının önlenmesinde kişisel koruyucu donanımların standartlara uygun ve güvenli olmasının önemine işaret etti.
Sarıeroğlu, Piyasa Gözetimi ve Denetimi faaliyetleriyle çalışanların kullandığı kişisel koruyucu donanımların mevzuat ve standartlara uygunluğunun sağlandığını, güvensiz ürünlerin kullanımına engel olunarak olası iş kazalarının önüne geçildiğini kaydetti.
Denetimlerde rastlanan ve uygunsuzluk, güvensizlik şüphesi bulunan ürünlerin testlerini yaptıklarını da anlatan Sarıeroğlu, iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarını teşvik etmeye devam edeceklerini vurguladı.
Bu kapsamda, 10’dan az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli iş yerlerine, iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi hizmeti alınması durumunda çalışan başına prim desteği sağladıklarını anımsatan Sarıeroğlu, “3 sene boyunca sürekli iş göremezlik veya ölümle sonuçlanan iş kazası yaşanmayan 10 dan fazla çalışanı olan ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde çalışan başına işsizlik sigorta prim oranının yüzde 2’den yüzde 1’e düşürülmesi uygulamasını 2018 yılında başlatacağız.” dedi.
İş sağlığı ve güvenliği uygulamalarının yaygınlaştırılmasında nitelikli insan kaynağının büyük öneme sahip olduğunu vurgulayan Sarıeroğlu, bu bilinçle yapılan çalışmalara ilişkin bilgi verdi.
Sarıeroğlu, 2017 yılı Ekim ayı sonu itibariyle, toplam 109 bin iş güvenliği uzmanı, 33 bin işyeri hekiminin hizmet sunmak üzere belgelendirildiğini, iş sağlığı ve güvenliği profesyonellerinin eğitimlerini vermek üzere yetkilendirilen eğitim kurumu sayısının 111’e, iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin ortam ölçümü yapmakla yetkilendirilen iş hijyeni laboratuvar sayısının 137’ye, işyerlerine iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri sunan Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri (OSGB) sayısının 2 bin 441’e ulaştığını kaydetti.
FEMKO
Femko Uluslararası Teknik Kontrol Eğitim Belgelendirme Ltd. Şti. faaliyetlerine 2014 yılında kuruluşu ile başlamıştır. Femko muayene, gözetim, test ve belgelendirme alanında profesyonel ve yenilikçi hizmetler sunmayı hedefleyerek bu yola çıkmıştır. Alanında tecrübeli mühendis ve personel kadrosuyla sürekli büyüyen ve gelişen bir kuruluştur.
Femko ilgili alanlarda Türkak akreditasyonu ile yürütmüş olduğu tüm faaliyetleri için, gerek A-Tipi Muayene Kuruluşu yetkisi, gerek Onaylanmış Kuruluş yetkisi, gerekse Akredite Test Laboratuvarı hizmetleriyle Uluslararası arenada çalışmalarını hızla devam ettirmekte ve markalaşma yolunda ilerlemektedir.
FEMKO: Diğer Yazıları