EAC belgesi, insanların can ve mal kaybını korumak için ürünlere belli standartlar kazandıran belgelendirmedir. Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Ermenistan, Belarus ülkelerinin bir araya gelerek EAC belgesi sürecini devreye aldı. EAC sertifika süreci 2010 yılı itibari ile gümrük birliği komisyonu kararı bu sistem onaylanmıştır. Bu onaydan sonra Avrasya ekonomik topluluğu komisyonunun 293 sayı ve 25 aralık 2012 tarihli kararı ile gümrük birliğinde EAC sertifikası ve EAC deklerasyonu ortaya çıkmıştır. EAC belgesi teknik reglamentler çerçevesinde her ürün için yasallaşmıştır. EAC sertifika sistemi 2013 yılı itibari ile tüm dünya için aktif hale gelmiştir.
EAC belgesi, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Ermenistan, Belarus iç pazarlarında ürünlerinizi serbestçe piyasaya sürmenizi sağlamaktadır. Avrasya ekonomik topluluğu (Eurasian Economic Union) kararı ile ortay çıkan EAC sistemi ile üretilen ürünlerin belirlenen standartları yakalaması zorunluluğu getirdi. Standartları yakalayan firmalar EAC belgesi almaya hak kazanmaktadır.
EAC Belgesi Zorunlu Olan Ülkeler
EAC belgesi ürünlerin Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Belarus ve Ermenistan üye ülke pazarlarında EAC sistemi geçerlidir. Bu ülkelerde bulunan firmalar ve dünyadaki tüm firmalar bu ülkelere ürün girişi yapabilmesi için mutlaka bu belgelendirmeyi almalıdır. Bu 5 ülkedeki pazara ürün sokan her firma aynı zamanda ürünlerinin kalite ve standartlarını yakalamış olur.
EAC Belgesi Kaç Yıllık Alınır?
EAC belgesi, sertifikasyon süresi firmaların isteği üzere 1 ve 5 yıl arası süreler de isteğe bağlı olarak alınabilir. EAC deklerasyonuna göre de 1 ve 5 yıl aralarında değişen sürelerde parti bazlı olarak satın alınabilmektedir. 1 yıldan az ve 5 yıldan fazla sürelerde EAC belgesi verilmez.
EAC Nasıl Alınır?
EAC belgesi, Teknik yönetmeliklere (reglament)’lere göre üretici firmanın sahibi ve yetkilisi tarafından gerekli belgeler ile yapılmalıdır. EAC sertifikası ve deklerasyonu için akredite muayene kuruluşlarına yetkililer tarafından başvurular yapılmalıdır. Başvurular mutlaka EAC sertifikası ve deklerasyonuna göre alınmalıdır.
EAC Belgesi Fiyat/Ücreti
EAC belgesi almak isteyen firmalar genellikle en uygun fiyatları aramaktadır. EAC sertifika ve deklerasyon ücretleri ürünün adı, tipi, teknik özellikleri, Gümrük tarife istatistik pozisyonu ve alınacağı süreye göre fiyatları değişmektedir. Firma yetkilisinden alınan bu bilgiler çerçevesinde yetkililerimiz sizlere piyasanın en uygun fiyatlarını sunmaktadır. Sorunsuz bir EAC belgesi almak istiyorsanız mutlaka akredite muayene kuruluşlarına başvurmalısınız. EAC belgesi konusunda Femko belgelendirme sizlere son yıllarda artan fiyatlara rağmen minimum seviyede piyasanın altında ücretler yansıtmaktadır. Femko Belgelendirme, EAC belgesi konusunda firmalara profesyonel hizmetler sunmaktadır.