Küreselleşen dünyada milyonlarca üretilen bu ürünler son kullanıcıya ulaşacağı için ülkeler vatandaşlarının can ve mal güvenliğini korumak adına dışarıdan gelen ürünlere belli başlı bazı standartlar getirmektedirler. Bunlardan en büyük ve ilk önce bu standartları ortaya koyan Avrupa birliği ülkeleridir. CE belgesi adı altında kalite ve standartları oluşturdular. Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Ermenistan, Belarus ülkeleri de bir araya gelip EAC belgesi sistemini oluşturdular.
EAC sistemi, dışarıdan bu ülke pazarlarına ürün girebilmesine olanak sağlamaktadır. EAC sertifikasının kalite ve standartlarını yakalayan firmalar ürünlerine EAC logosunu iliştirerek ürünlerini Rusya ve diğer 4 ülkede satışa sunabilirler. EAC sistemi bürokratik engellerin önüne geçmek adına 2010 yılında Gümrük komisyonu kararı ile hayata geçirilmiştir.
Avrasya ekonomik komisyonunun 293 sayılı 25 aralık 2012 tarihli kararı ile gümrüklerde EAC sertifikası ve deklerasyonu yasal hale geldi. 15 şubat 2013 tarihinde teknik reglament (yönetmelik)’ler çerçevesinde yasallaştırıldı. Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Ermenistan, Belarus’a ürün sokmak isteyen bireysel yada kurumsal firmalar bu standartlara uymak zorundadırlar. Daha önce GostR, GostB be GosTK belgeleri ile bilinen bu sistem yenilenerek EAC olarak yenilendi.
EAC Belgesi Fiyatı
EAC belgesi fiyatı için akredite muayene kuruluşları piyasa koşullarını gözeterek en uygun fiyatları sunmaktadır. Her ürün için ve parti bazlı ürünler için belirlenen fiyatlar doğrultusunda ilgili bakanlık tarafından onaylanmış kuruluşlar bu yöndeki yetkileri ile firmalara ekonomik fiyatlarda EAC belgesi düzenlemektedir. EAC belgelendirme işlemi 1 ve 5 yıla arasındaki sürelerde isteğe bağlı olarak alınabilmektedir. EAC sertifika ve deklerasyon olmak üzere iki kısma ayrılmaktadır.
EAC Belgesi Teknik Reglament
EAC sistemi ile makinalar, alçak gerilim ekipmanları, basınçlı ekipmanlar, Asansörler, elektrikli cihazlar, elektronik cihazlar, çocuk oyuncakları, kozmetik, plastik ürünler ve yedek parçalar gibi hemen hemen her ürün için teknik reglament’ler çerçevesinde EAC belgesi düzenlenir. Her ürün için EAC belgesi alan firmalar ayrıca belirli ürünler için parti bazında bir belgelendirme almak istiyorlarsa EAC deklerasyonu sertifikasını almak zorundadırlar. EAC belgesine göre EAC deklerasyonu için test, numune ve fabrika ziyareti gibi süreçler gerek yoktur. Ayrıca her yıl kontrollerine de gerek yoktur.
Femko belgelendirme, EAC belgesi kapsamında teknik reglament (yönetmelik)’ler çerçevesinde firma sahibine yada firma tarafından yetkili kişilere EAC belgesi için profesyonel hizmetler sunmaktadır.