Globalleşen dünyada teknoloji ve insan nüfusu da artmaya devam etmektedir. Artan nüfus ile birlikte tüketim de çok artmaya devam etmektedir. Artan tüketim sonucunda ülkeye ürün girişleri de bir o kadar artmaktadır. Dünyada da artan tüketim çılgınlığı insanların her ürünü kullanmasına yol açmaktadır. İnsanların ürün tüketiminde devletler farklı farklı önlemler almaktadır. Zira her ürünü kalite ve standartlarını rakip ederek halkını maddi ve sağlık açısında korumaktadır. Bu koruma ise her ürüne belli standartlar getirilerek yapılmaktadır.
Bu ülkelerden bir kaçı ise Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Ermenistan ve Belarus’tur. Bu ülkeler insanların can ve mal kaybını korumak adına Rusya öncülüğünde 2010 yılında Avrasya Ekonomik Topluluğunu kurdular. Kırgızistan ve ermenistan’ın sonra dan dahil olduğu bu topluluk her ürün için EAC Belgelendirme sistemini oluşturdu. EAC belgesi her ürüne teknik reglament (yönetmelik)’ler getirdiler. Her ürün için farklı teknik reglament’ler oluşturulmuştur. Avrasya ekonomik topluluğu komisyonu’nun 293 sayılı 25 aralık 2012 tarihi itibari ile yasallaşan 2013’ten sonra teknik reglament’ler çerçevesinde her ürün için EAC belgesi düzenlenmeye başlanmıştır.
EAC Sisteminde Olan Ülkeler
Üretim ve imalat yapan firmalar Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Ermenistan ve Belarus ülke pazarlarında ürünlerini sokabilmek için mutlaka EAC belgesine sahip olmalıdırlar. EAC belgesi elektronik ürünlerden tutunda gıda ürünlerine kadar hemen hemen her ürün için gerekli olan bir belgelendirme işlemidir. EAC belgesini bu ülke pazarları için almak zorunlu bir işlemdir. Bu belgeyi alamayan ya da almayan firmalar bu pazarlar da ürünlerini satamazlar.
EAC Belgelendirme Süresi
EAC belgelendirmesi alan firmalar ürünlerini 1 ila 5 yıl arasındaki sürelerle alabilmektedirler. İhtiyacı kadar sürelerde alınan EAC belgesi için 2 farklı süreç işlenmektedir. EAC sertifikası ve EAC deklersyonu’dur. EAC sertifikası her ürün için için mutlaka alınan bir belgedir. EAC deklerasyonu ise belli ürünler için parti bazında alınan bir sertifikadır. EAC deklerasyonu için test, numune örnekleri ve fabrika ziyareti gibi işlemler gerekmez. EAC belgesi için gerekli olan test, numune ve fabrika süreci oldukça zahmetli bir iştir.
EAC Belgesi Veren Firmalar
EAC belgesi veren firmalar başvuruları üretim yada imalatı yapan firma sahibi veya firmanın yetkilendirdiği kişiler tarafından yapılan başvuruları kabul etmektedirler. Yetkili kişiler tarafından başvurulan belgeler incelenerek firma ürünlerinin uygunluğu kontrol edilir. Firma ürünleri uygun ise Akredite muayene kuruluşu tarafından EAC belgesi için başvuruda bulunan firmalar için EAC belgesi düzenlenir.
EAC belgesi alan firmalar ürünlerine EAC logosunu iliştirebilirler. Tek bir renkte olan EAC logosu siyah ve 5 mm’den küçük olmamalıdır. EAC logosunu ürünlerine iliştiren firmalar ürünlerini bu pazarlarda satışa sunabilir. Femko Belgelendirme, EAC belgesi konusunda firmalar için uzman ekipleri ile profesyonel hizmetler sunmaktadır.