Femko Belgelendirme, 2014/35/AB Belirli Gerilim Sınırları İçin Tasarlanan Elektrikli Ekipmanlar İle İlgili Yönetmelik (LVD Yönetmeliği) kapsamında, Uluslararası tanınırlık yetkisi, alanında uzman mühendis kadrosu ve sektör tecrübesiyle, Elektriksel Güvenlik Testleri (LVD Testi), Teknik Dosya Denetimleri ve CE Belgelendirme işlemlerinizin tümü için profesyonel hizmetler sunmaktadır.
I. GİRİŞ
Evlerde kullanılan taşınabilir kıyma makineleri, kıyma makinası özelliğinin yanında blender, katı meyve sıkacağı, narenciye sıkacağı, krema, içli köfte, sosis ve sucuk yapımı, hamur karıştırıcı, rendeleme diskleri aparatı ile vb. özelliklerinin yanında çok fonksiyonlu olarak imal edilmekte ve özellikleri sürekli geliştirilmektedir. Cihazın aparatları ise paslanmaz malzemeden yapılmaktadır.
II. AMAÇ
Bu çalışma; ülkemizde üretilerek veya ithal edilerek piyasaya arz edilen elektrikli kıyma makinelerinin tasarım ve üretiminde uyulması gereken güvenlik gerekleri, ilgili teknik düzenlemeye uygunluk ile insan, hayvan, bitki sağlığına ve çevreye zararlı olup olmadığının kontrolünün yanı sıra marka/model bazında ürünlerin tespitinin yapılmasının, riskli ürünlerin belirlenerek bu ürünlerin piyasaya arzının durdurulmasının ve bertaraf edilmesinin, riskli ürünleri piyasaya arz eden firmalar ile riskli ürün analiz raporlarının veri tabanına girilmesinin, haksız rekabetin önlenmesinin, üretici ve ithalatçıların belirli uygunluk seviyesine ulaşmasının sağlanması için yapılan piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetlerinde kullanılmak üzere hazırlanmıştır.
III. DAYANAK
- 4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun
- Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği
- Belirli Gerilim Sınırları için Tasarlanan Elektrikli Ekipman İle İlgili Yönetmelik (2014/35/AB) (LVD)
- Elektromanyetik Uyumluluk Yönetmeliği (2014/30/AB) (EMC)
- TS EN 60335-1 Güvenlik Kuralları – Ev ve Benzeri Yerlerde Kullanılan Elektrikli Cihazlar için Standardı,
- TS EN 60335-2-14 Güvenlik Kuralları – Ev Ve Benzeri Yerlerde Kullanılan Elektrikli Cihazlar İçin-Bölüm 2-14: Mutfak Makineleri için Özel Kurallar Standardı Standartlara ve Yönetmeliklere dayanılarak hazırlanmıştır.
IV. ÜRÜN HAKKINDA TEKNİK BİLGİLER
Küçük ev gereçleri kapsamında kullanılan elektrikli kıyma makineleri 220-240 Volt (V) AC gerilimli ve genellikle 1500-2500 Watt (W) gücünde 50/60 Hz. frekansta çalışan elektrik motorlu cihazlardır.
V. ÜRÜNÜN TAŞIDIĞI RİSKLER
- Cihaz çalışırken can güvenliği açısından cihazın aksesuarları değiştirilmemelidir. Cihaz çalışırken etler, et haznesine et iticisi ile koyulmalıdır. Asla el ile et itilmemelidir. Aksi takdirde cihazın hareketli aksamları tarafından yaralanmalara sebebiyet verebilir.
- Cihazın çalışması bittikten sonra bakımı yapılmalıdır. Bakımı yapılmayan cihaz içerisinde kalan et parçaları veya kıymalarda bakteriler türeyebilir.
- Cihazın içindeki et kıyma helozonu, et kıyma bıçağı, et kıyma aynası, makinanın boğaz somunu ve etle temas eden diğer metal aksamlar paslanmaz özellikli değilse, zamanla metal aksamların paslanması sonucu çekilen kıymaya pas karışarak toksik etki yapabilir.
- Cihazın iç aksamındaki metal kısımlar nikelaj vb. gibi maddelerle kaplı ise et çekim sırasında nikelaj ve diğer zararlı madde ve kaplamaların kıymaya karışması sonucu toksik etki oluşabilir.