Periyodik kontroller bilindiği üzere “İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliğine” göre ekipmanlar için belirlenen sürelerde yapılması gereken kontrollerdir. Fakat bu kontroller firmalar tarafından mecbur kalınmadığı sürece yaptırılmıyor. Firmalara denetim için gittiğimizde maruz kaldığımız tavır ve görüşler yüksek oranda bu konuda hiçbir bilincin olmadığı yönündedir. Periyodik kontrollerde öncelikle bilinmesi gereken esas, bu kontrollerin gerekli uygunsuzlukların tespit ederek düzeltilmesi için önlem almak adına yapıldığıdır. Fakat firmalar ya uygun rapor almak adına denetim yaptırıyor ya da kâğıt üzerinde formlar düzenlenerek firmalara rapor iletimleri sağlanıyor.
Bunun dışında, firmalardan bir önceki periyodik kontrol raporlarını talep ettiğimizde gördüğümüz formlar yönetmelik ve standartlarla bağdaşmadan oluşturulan birçok farklı ve hatalı içerik barındırıyor. Denetim süreleri ile ilgili olarak da işin doğasına aykırı zaman dilimleri içerisinde ekipman kontrollerinin bir şekilde yapıldığını üzülerek izliyoruz. Bu konuda herkes kendine göre bir rapor düzenlemesi yapabiliyor. Bir ekipmanla ilgili gerçek anlamda inceleme kriterlerinin tek tek değerlendirilebilmesi için kontrol süreleri ve incelenecek temel gereklilikler belirlidir ve bu durum firmaların yorum ve inisiyatifine bırakılamaz, bırakılmaması da gerekir. İSGÜM’ün bu alanda bazı çalışmalar yapıyor olmasını olumlu bir adım olarak görsek de sürecin Bakanlık tarafından ağır bir şekilde ilerliyor olması işin ciddiyetini ve kontrol altına alınmasını da güçleştirmeye devam ediyor.
Tüm bu değerlendirmeler çerçevesinde yaşanları değerlendirdiğimizde aklımıza gelen şu sorular hala cevapsız kalıyor..
- Periyodik kontrol konusunda firmalar yeterince bilgili mi?
- Periyodik kontrol ile ilgili denetimler ne sıklıkta yapılıyor?
- Denetim firmaları standartlara ne kadar uygun denetimler yapıyor?
- Sektör içerisinde adını ilk defa duyduğumuz yüzlerce denetim firmasını kim denetliyor?
- Periyodik kontrollerde tam olarak Akreditasyon neden hala geniş bir alanda zorunlu değil?
Bu sorular gerçekten cevapsız kalan ve bir tülü cevap verecek kişilerin de bulunamadığı sorular olarak kalmaya devam ediyor. Halbuki bu işi yapan firmaların belirli bir seviyeye çekilebilmesi için ilk olarak akreditasyon zorunluluğunun en kısa sürede ve daha geniş bir kapsam içinde uygulanması sağlanarak önemli bir adım atılabilir. Hem izlenebilirlik hem de tek seslilik için ortak bir dil geliştirilmesi kaçınılmaz bir durum gibi gözükmektedir. Yapılan denetimlerin aynı seviyeye çekilebilmesi adına haksız rekabeti önlemek amacıyla eşit şartlarda firmalar tarafından denetimin sağlanması gerekmektedir. Firmaların fiyat politikaları uyguladıkları adam/gün sürelerindeki haksız rekabetin de önüne geçmek adına bu konuda mutlaka ciddi adımlar atılmalıdır. Sistemde yaşanan bu boşluk haksız rekabeti de beraberinde getirmekte ve bu işi kurallarına uygun yapmaya çalışan firmaları da sitemin dışına çıkmaya itmektedir. Burada kural koyucunun yani Bakanlığın mutlaka çizgileri çok net olarak belirlemesi ve keyfi uygulamaları engelleyecek, çıtayı daha üst seviyelere çıkartacak adımları atması gerekmektedir.
Ülkemizde İSGÜM’ün (İş Sağlığı ve Güvenliği Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü) iyi niyetle yapmaya çalıştığı çalışmaları ve iş ekipmanlarının kontrolleri ile ilgili kaliteyi yukarı çekmek istemesini sonuna kadar desteklemekteyiz. Yalnız denetim hizmetini gerçekleştiren bir kişinin 3-5 günde almış olduğu bir eğitimle bu işi sürdürülebilir bir gerçeklikte yaptığını veya yapacağını düşünmek tek başına asla yeterli olmayacaktır. Yapılan denetim faaliyetlerinde ilgili denetçilerden istenilen objektif deliller, denetime ait uygulama prosedürleri, eğitim ve kabiliyetlerin sürekli güncel tutulması gerekmektedir. Yapılan denetimlerin Bakanlık tarafından Yasal Mevzuatlara dayandırılarak izlenebilirliği sağlanmadığı sürece ne yazık ki bu atılan adımlar sadece geleceği olmayan adımlar olarak kalacaktır.
Nesime Akgöz
Teknik Yönetici / Makina MühendisiMakine Mühendisi ve aynı zamanda UDK Teknik Yöneticisi olan Nesime AKGÖZ, 10 Mayıs 1993 tarihinde Sivas’ın Şarkışla ilçesinde dünyaya gelmiştir. İlköğrenimini burada tamamlayarak, lise öğrenimine İzmir Büyükçiğli Anadolu Lisesinde devam etmiş ve daha sonra da Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Mühendislik Fakültesinde yüksek öğrenimini tamamlayarak 2015 yılında Makina Mühendisi olarak lisansını tamamlamıştır.
Mezun olduktan sonra Uluslararası Mevzuat ve standartlara uygunluğun değerlendirildiği bir Onaylanmış Kuruluş olan Femko Uluslararası Teknik Kontrol Eğitim ve Belgelendirme Şirketinde kariyerine başlamıştır. Sırası ile Hizmet Koordinasyon Departmanı, Periyodik Kontrol Departmanı ve Ürün Belgelendirme Departmanında görev alan Nesime Akgöz, kariyerine Laboratuvar Akreditasyon çalışmalarını da ekleyerek yetkinliğini arttırmıştır. Tüm bu tecrübe ve deneyimleri doğrultusunda Uygunluk Değerlendirme Koordinatörlüğü görevine getirilmiş ve şuan aktif şekilde görevini sürdürmektedir.
Linkedin den Takip Edin Nesime Akgöz: Diğer Yazıları