Femko Belgelendirme, 2014/35/AB Belirli Gerilim Sınırları İçin Tasarlanan Elektrikli Ekipmanlar İle İlgili Yönetmelik (LVD Yönetmeliği) kapsamında, Uluslararası tanınırlık yetkisi, alanında uzman mühendis kadrosu ve sektör tecrübesiyle, Elektriksel Güvenlik Testleri (LVD Testi), Teknik Dosya Denetimleri ve CE Belgelendirme işlemlerinizin tümü için profesyonel hizmetler sunmaktadır.
1. GİRİŞ
İç mekanlarda en çok kullanılan akkor flamanlı ampullerde elektrik akımı, ısıya dayanıklı ve direnci yüksek bir metal tel üzerinden, havası alınmış bir ortamda geçirildiğinde metal tel akkor hale gelerek ısı üretirken aynı zamanda ışık yayarak çevresini aydınlatır.
2. AMAÇ
Bu çalışma; ülkemizde üretilerek ya da ithal olarak piyasaya arz edilen akkor flamanlı ampullerin tasarım ve üretiminde uyulması gereken güvenlik gerekleri, ilgili teknik düzenlemeye uygunluk ile insan, hayvan, bitki sağlığına ve çevreye zararlı olup olmadığının kontrolünün yanı sıra marka/model bazında ürünlerin tespiti, riskli ürünlerin belirlenerek bu ürünlerin piyasaya arzının bertaraf edilmesini, riskli ürünleri piyasaya arz eden firmalar ile riskli ürün analiz raporlarının veri tabanına girilmesini, haksız rekabetin önlenmesi, üretici ve ithalatçıların belirli uygunluk seviyesine ulaşmasının sağlanması için yapılan piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetlerinde kullanılmak üzere hazırlanmıştır.
3. DAYANAK
- 4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun,
- Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği,
- Belirli Gerilim Sınırları Dahilinde Kullanılmak Üzere Tasarlanmış Elektrikli Teçhizat İle İlgili Yönetmelik-2006/95/AT (LVD)
- TS EN 60432-1 Lambalar – Akkor flamanlı – Güvenlik kuralları – Bölüm 1: Ev ve benzeri yerlerde genel aydınlatmada kullanılan tungsten flamanlı lambalar standardı, kapsamın da hazırlanmıştır.
4. ÜRÜN HAKKINDA TEKNİK BİLGİLER
200 W’a kadar, 200 W dahil beyan gücüne, 50 V’dan, 250 V’a kadar, 250 V dahil beyan gerilimine ve B 15 d, B 22 d, E 14, E 27 veya E 27/51×39 başlığa sahip tungsten flamanlı akkor ampuller iki çeşittir. Normal akkor flamanlı ampüller, cam tüp içerisindeki hava boşaltılıp yerine kripton, argon veya azot gazı kullanılırsa uzun süre çalışan aydınlatma tesisatlarında kullanılan ampuller elde edilmiş olur. Akkor flamanlı ampullerin yapısında kullanılan metal ise wolfram (tungsten ) adı verilen maddedir.
Halojen akkor flamanlı ampuller, akkor ampullere oranla yaklaşık % 20 daha fazla ışık veren ampullerdir. Halojen akkor flamanlı ampullerin yapısında flaman olarak wolfram (tungsten) maddesi, cam tüpteki gazın içinde de iyot ya da brom gibi bir halojen bulunur.
5. ÜRÜNÜN TAŞIDIĞI RİSKLER
- Elektrik çarpması
- Isınmadan kaynaklanan yangın riski