Femko Belgelendirme, 2006/42/AT Makina Emniyeti Yönetmeliği kapsamında, Uluslararası tanınırlık yetkisi, alanında uzman mühendis kadrosu ve sektör tecrübesiyle, Makina Güvenlik Testleri, Teknik Dosya Denetimleri ve CE Belgelendirme işlemlerinizin tümü için profesyonel hizmetler sunmaktadır.
I. GİRİŞ:
Bu çalışma; çelik, altın,gümüş, pirinç, altın ve bakır gibi metal çeşitlerinin yanında plastik ve deri gibi malzemelerin üzerine lazer ışını verip malzeme yüzeyinde ısı değişikliği meydana getirerek yazı, grafik, rakam gibi işaretlemeler yapan lazer markalama makinalarının güvenliği ile ilgili özellikleri kapsar.
II. AMAÇ:
- Piyasada yer alan ürünlerin ilgili yönetmelik kapsamında uygunluk seviyelerinin tespit edilmesi,
- Piyasaya güvenli ürün arz edilmesinin sağlanması, güvensiz ürünlerin kullanımve satışlarının önlenmesi ile çevre ve insan sağlığının korunması,
- Ürün/üretici/ithalatçı envanterinin oluşturulması,
- Denetimler ve alınan önlemler ile piyasada farkındalık oluşturulması amaçlarıyla hazırlanmıştır.
III. DAYANAK:
- 2006/42/AT Makina Emniyeti Yönetmeliği(MEY)
- 2014/35/AB Belirli Gerilim Sınırları İçin Tasarlanan Elektrikli Ekipman İle İlgili Yönetmelik (LVD Testi)
- TS EN IS0 12100 Makinalarda güvenlik – Tasarım için genel prensipler – Riskin değerlendirilmesi veazaltılması
- TS EN ISO 11553-1 Makinalarda Güvenlik – Lazerle İşleme Makinaları – Bölüm1: Genel Güvenlik Kuralları yönetmeliğine ve standardlarına dayanılarak hazırlanmıştır.
IV. LAZER MARKALAMA MAKİNALARI HAKKINDA TEKNİK BİLGİLER:
Piyasa yaygın olarak kullanılan lazer markalama makinalarının güçleri 20W-100W aralığındadır. Tekrar frekansları 40kHz-500 kHz arasında değişmektedir. Atım genişliği 20ns- 500ns arasındadır. Markalama alanları 18mmx18mm-465mmx465mm arasında değişmektedir. Maksimum güç tüketimleri 350W-600W arasında değişirken, çalışma sıcaklıkları 10 °C-60°C arasındadır. Lazer modülü, lazer sürücüsü ve tarayıcı kafa ile birlikte toplam ağırlıkları yaklaşık 15 kg civarındadır.
V. ÜRÜNÜN TAŞIDIĞI RİSKLER:
1. Mekanik Tehlikeler:
- Kesici aletten dolayı olan tehlikeler b. Titreşim tehlikesi
2. Elektriksel Tehlikeler:
- Aletlerin normal kullanımı ve öngörülebilen hatalı kullanımı sırasında herkesin karşılaştığı, elle tutulan aletlerden kaynaklanan yaygın tehlikeleri
- Nemden dolayı olante hlikeler
- Yalıtımdan dolayı kaçak akım tehlikesi
- Güç kablosunun kesilme tehlikesinden dolayı elektrik çarpma ihtimali
3. Gürültü tehlikesi
- Yüksek LWA gibi gürültü emisyon değerleri