EV TİPİ BULAŞIK MAKİNELERİ İLE İLGİLİ ÇEVREYE DUYARLI TASARIM GEREKLERİNE DAİR TEBLİĞ (SGM-2011/19)
Amaç
MADDE 1 – (1) Bu Tebliğin amacı, 7/10/2010 tarihli ve 27722 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Enerji ile İlgili Ürünlerin Çevreye Duyarlı Tasarımına İlişkin Yönetmeliğin uygulanmasına yönelik olarak, ev tipi bulaşık makinelerinin piyasaya arz edilmesi ile ilgili çevreye duyarlı tasarım gereklerini belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu Tebliğ; ev tipi kullanım amacı dışında satılanlar ve ankastreler de dahil olmak üzere, şebeke enerjisi ile çalışan ev tipi bulaşık makineleri ile şebeke enerjisinin yanısıra pille de çalışabilen ev tipi bulaşık makinelerini kapsar.
Dayanak
MADDE 3 – (1) Bu Tebliğ;
a) Enerji ile İlgili Ürünlerin Çevreye Duyarlı Tasarımına İlişkin Yönetmeliğe dayanılarak,
b) Avrupa Birliğinin, Ev Tipi Bulaşık Makineleri ile İlgili Çevreye Duyarlı Tasarım Gereklerine Dair EU/1016/2010 sayılı Tüzüğüne paralel olarak, hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 – (1) Bu Tebliğde geçen;
a) Açık bırakılma (left on) modu: Son kullanıcının başka herhangi bir müdahalesi olmaksızın, programın bitimini ve boşaltmayı müteakip süresiz devam eden en düşük güç tüketimi modunu,
b) Ankastre ev tipi bulaşık makinesi: Dolaba, duvardaki boşluğa veya benzer bir konuma yerleştirilmesi amaçlanan ve mobilya ilavesi gerektiren ev tipi bulaşık makinesini,
c) Anma kapasitesi: İmalatçının talimatları doğrultusunda yüklenmiş olmak kaydıyla, ev tipi bulaşık makinesinin belirli bir program kapsamında muamele edebileceği servis parçaları da dahil sofra setinin azami sayısını,
ç) Döngü: Seçilen programın öngördüğü yıkama, durulama ve kurutma sürecinin tamamını,
d) Eşdeğer bulaşık makinesi: Aynı üretici tarafından farklı bir ticari kod ile piyasaya arz edilmiş farklı bir modeldeki ev tipi bulaşık makinesi ile aynı anma kapasitesine, teknik özelliklere ve performans özelliklerine, enerji ve su tüketimine ve akustik gürültü emisyonuna sahip olan ev tipi bulaşık makinesi modelini,
e) Ev tipi bulaşık makinesi: Kimyasal, mekanik, termal enerji ve elektrik enerjisi kullanarak sofra takımlarını, bardakları, çatal bıçak takımlarını ve yemek pişirme aletlerini yıkayan, durulayan ve kurutan ve esasen profesyonel olmayan amaçlarla kullanılmak üzere tasarlanan makineyi,
f) Kapalı (off) mod: Ev tipi bulaşık makinesi bir güç kaynağına bağlıyken, belirsiz bir süre boyunca en düşük enerji tüketimini temin etmek üzere, son kullanıcının kendisi için tasarlanmış olan ve ulaşılabilir durumdaki kumanda veya düğmeleri kullanarak normal kullanım koşullarında ve imalatçının talimatları doğrultusunda ev tipi bulaşık makinesini kapattığı modu; son kullanıcının ulaşabileceği kumanda veya düğmenin bulunmadığı durumlarda, ev tipi bulaşık makinesinin bekleme konumuna geçtikten sonra kendi kendine eriştiği modu,
g) Program: Belirli kirlilik seviyeleri veya yük tipleri veya her ikisi açısından uygunluğu imalatçı tarafından önceden belirlenmiş ve beyan edilmiş olan ve birlikte bir tam döngüyü oluşturan bir seri işlevi,
ğ) Program süresi: Son kullanıcıdan kaynaklanan ertelemeler hariç olmak kaydıyla, programın başlaması ile bitişi arasında geçen süreyi,
h) Sofra seti: Tek kişinin kullanımına yönelik belirli bir tabak, bardak ve çatal bıçak setini ifade eder.
Çevreye duyarlı tasarım gerekleri
MADDE 5 – (1) Bu Tebliğ kapsamına giren ev tipi bulaşık makinelerine ait jenerik çevreye duyarlı tasarım gerekleri Ek-I’in 1 inci maddesinde, özel çevreye duyarlı tasarım gerekleri ise Ek-I’in 2 nci maddesinde belirtilmiştir.
Uygunluk işareti
MADDE 6 – (1) Bu Tebliğ kapsamına giren ürünler, Enerji ile İlgili Ürünlerin Çevreye Duyarlı Tasarımına İlişkin Yönetmeliğin 7 nci maddesinde belirtildiği şekilde, bu Tebliğin şartlarını karşıladıklarına dair CE işaretini taşımak zorundadır.
Uygunluk değerlendirme işlemi
MADDE 7 – (1) Enerji ile İlgili Ürünlerin Çevreye Duyarlı Tasarımına İlişkin Yönetmeliğin 10 uncu maddesinde belirtilen uygunluk değerlendirme işlemi, bu Tebliğ kapsamı ürünler açısından anılan Yönetmeliğin Ek-IV’ünde açıklanan iç tasarım kontrol sistemi veya Ek-V’inde açıklanan yönetim sistemine göre yerine getirilir.
(2) Enerji ile İlgili Ürünlerin Çevreye Duyarlı Tasarımına İlişkin Yönetmeliğin 10 uncu maddesinde belirtilen uygunluk değerlendirmesi çerçevesinde, bu Tebliğ kapsamı ürünlere yönelik teknik dosyada bu Tebliğin Ek-II’sinde yer alan hesaplamaların birer örneği bulunmak zorundadır.
(3) Belli bir ev tipi bulaşık makinesi modelinin teknik dosyasında yer alan bilgiler tasarım esas alınarak yapılan hesaplamadan veya başka eşdeğer ev tipi bulaşık makinelerinden değerlendirme yoluyla veya her iki yöntem de kullanılarak elde edilmiş ise, teknik dosyada ayrıca, bu hesaplama ve/veya değerlendirmelerin ayrıntıları ve imalatçının yapılan hesaplamaların doğruluğunu kontrol etmek için yaptığı testlerin ayrıntıları bulunacaktır. Bu tür durumlarda, teknik dosyada ayrıca, teknik dosyada bulunan bilgilerin esasını teşkil eden diğer bütün eşdeğer ev tipi bulaşık makinesi modellerinin bir listesi de bulunmak zorundadır.
Piyasa gözetim ve denetimi amaçlı doğrulama prosedürü
MADDE 8 – (1) Bu Tebliğin Ek-I’inde yer alan şartlara yönelik piyasa gözetim ve denetimi gerçekleştirilirken, bu Tebliğin Ek-III’ünde belirtilen doğrulama prosedürü uygulanır.
Karşılaştırmalı değerlendirmeler
MADDE 9 – (1) Halen piyasada mevcut en yüksek performanslı ev tipi bulaşık makinelerine ait örnek karşılaştırmalı değerlendirmeler bu Tebliğin Ek-IV’ünde verilmiştir.
Zorunlu uygulamaya geçiş
GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Bu Tebliğ, bu maddenin ikinci, üçüncü, dördüncü ve beşinci fıkraları saklı kalmak kaydıyla, 1/12/2011 tarihinden itibaren zorunlu olarak uygulanır.
(2) Bu Tebliğin Ek-I’inin 1 inci maddesinin birinci fıkrasında belirtilen çevreye duyarlı tasarım hakkında jenerik gerekler 1/12/2012 tarihinden itibaren zorunlu olarak uygulanır.
(3) Bu Tebliğin Ek-I’inin 1 inci maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen çevreye duyarlı tasarım hakkında jenerik gerekler 1/6/2012 tarihinden itibaren zorunlu olarak uygulanır.
(4) Bu Tebliğin Ek-I’inin 2 inci maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen çevreye duyarlı tasarım hakkında özel gerekler 1/12/2013 tarihinden itibaren zorunlu olarak uygulanır.
(5) Bu Tebliğin Ek-I’inin 2 inci maddesinin üçüncü fıkrasında belirtilen çevreye duyarlı tasarım hakkında özel gerekler 1/12/2016 tarihinden itibaren zorunlu olarak uygulanır.
Yürürlük
MADDE 10 – (1) Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 11 – (1) Bu Tebliğ hükümlerini Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı yürütür.