Genleşme tankı, kazan, merkezi sistemler de ısınan sıcak su hacminin artması ile oluşan fazla suyun sistemde bulunan boru ve mekanik parçaların yüksek basınçtan zarar görmemesi için kullanılmasına yarar.
Genleşme tankı periyodik kontrol, Genleşme tankları, sistemde ısıdan dolayı oluşan fazla suyu depolamaktadır. Kısaca evinizde bulunan 8 metre petek radyatör varsa kışın 55 derecelik ısı kalorifer sistemini çalıştırdığımızda 1,5 bar su basıncı ısınan suyun genleşmesi ile çoğalacaktır. Su normal olarak sistemde bulunan su basıncını arttırır. Bu sırada genleşme tankı devreye girerek fazla suyu içerisine çeker ve su basıncını 1,5 bar da tutar. 2 tane genleşme tankı bulunmaktadır.
Açık Genleşme Tankı
Açık genleşme deposu atmosfere açık çalışır ve ısıtma tesisatında basıncın atmosfer basıncının üstüne çıkmasına engel olmaktadırlar.
Kapalı Genleşme Tankı
Isıtma tesisatında açık genleşme depoları, hem yerleştirme problemi hem de işletmedeki problemler dolayısıyla yerini kapalı genleşme depolarına bırakmaktadır. Kapalı genleşme deposu emniyet ventili ile birlikte kullanılır. Ayrıca manometre mutlaka bulunmalıdır.
Genleşme Tankı İle İlgili Periyodik Kontrol Yönetmeliği
Yönetmeliğin amacı, kişilerin, evcil hayvanların ve eşyaların güvenliğini sağlamak üzere seri olarak üretilen, basit basınçlı kapların uyması gereken asgari şartların belirlenmesi, sınıflandırılması, tasarımı, imali, montajı, dağıtımı, piyasaya arzı, hizmete sunulması, kullanımı, muayene ve belgelendirme işlemleri ile ilgili usul ve esasları belirlemektir.
Yakma amacı dışında kullanılan ve iç basıncı 0,5 bar’dan daha yüksek olan ancak azami çalışma basıncı 30 bar’ı geçmeyen, içine hava veya azot gazı konulmak üzere seri olarak üretilen ve ateşe maruz kalmayan, kaynaklı basit basınçlı kapları kapsar.
Türkak Onaylı Akredite Kuruluşlar
Femko, bünyesindeki basınçlı kapların periyodik kontrolleri kapsamında denetim, test ve muayenelerini yapan kişilerin bağımsızlık, tarafsızlık ve güvenirlilik açısından muayene ettikleri ekipmanın tasarımcısı, tedarikçisi, montajcısı, satıcısı, sahibi, kullanıcısı, bakımcısı veya bu kesimlerin yetkili temsilcisi olmamasına ve muayeneyi yapan kuruluşların akredite olmasına dikkat ediniz.
İş Ekipmanlarıyla ilgili olarak; Yıllık yapılması gereken fenni muayene, test ve kontroller kapsamında, işletmelerde bulunan ekipman ve tesisatların ilgili Yönetmelik ve standartlar çerçevesinde ölçüm, denetim ve periyodik muayene işlemleri için hizmetler sunan Femko, Türkak tarafından akredite edilmiş bir A tipi muayene kuruluşudur. Akreditasyon kapsamlarına detaylı olarak Türk Akreditasyon kurumunun sitesinden erişilebilmektedir. Denetim faaliyetlerini yürüten tüm personeller periyodik kontrolerl alanında almış oldukları eğitim sertifikası ve Bakanlığın veri tabanına kayıtlı ekipnet numarası dahilinde faaliyetlerini yürütmekte ve firmalara sunulan rapor formları üzerinde bu bilgiler detaylı olarak yer almaktadır.